Programa “Impulsem la robòtica. Tecnologies creatives a l’aula”, Generalitat de Catalunya

El programa “Impulsem la robòtica. Tecnologies creatives a l’aula” (IRTCA) és una iniciativa impulsada pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya conjuntament amb l’Obra social “la Caixa”. Es tracta una iniciativa que té com a objectiu fomentar l’ús de la tecnologia com a eina de creació i incrementar les vocacions tècniques.

En l’edició IRTCA del 2019, més de 90 centres de tot Catalunya van participar amb projectes que feien ús de la tecnologia de programari lliure d’Arduino. Durant l’esdeveniment, els i les alumnes han pogut mostrar i fer màrqueting dels projectes finals que han ideat i construït.

Vídeo-resum de l’edició IRTCA2019, celebrada a Barcelona el passat dia 20 de febrer de 2019

Tal i com afirma el Departament d’Ensenyament, “aquest programa esdevé una oportunitat per aprofundir de forma sistemàtica i competencial en el desenvolupament d’un conjunt d’activitats orientades al treball per projectes sobre la plataforma Arduino. L’objectiu és que l’alumnat treballi des d’una perspectiva oberta i activa, en plataformes obertes sota el concepte de programari i maquinari lliures que disposen d’una gran comunitat d’usuaris arreu del món. Igualment, l’objectiu dels experiments que es realitzen és ajudar l’alumnat a transformar el seu rol d’usuaris de tecnologia en creadors de tecnologia des d’una perspectiva globalitzadora amb mirada”

Així doncs, els objectius de l’IRTCA són:

  • Fomentar l’ús de la tecnologia com a eina de creació.
  • Fomentar l’educació basada en el desenvolupament de projectes.
  • Estimular l’aprenentatge competencial de la tecnologia.
  • Desenvolupar projectes que inclouen dispositius programables.
  • Integrar coneixements aplicant la metodologia STEAM
  • Despertar l’interès de l’alumnat envers els temes científics i tecnològics per orientar-los cap a estudis i professions d’aquest àmbit.

Per assolir tots aquests objectius, l’alumnat està en contacte durant aquest programa amb continguts relacionats amb l’electrònica, el control i automatització, màquines, mecanismes i estructures, disseny i construcció d’objectes, publicació i difusió de continguts i eines per a la comunicació.


Referències

https://www.educaixa.com/es//-/la-tecnologia-creativa-llena-las-aulas-con-arduino
https://web.gencat.cat/ca/actualitat/detall/Robotica-a-les-escoles
https://www.institutmontserrat.cat/cosmocaixa-fira-de-robotica-irtca-2019/
http://xtec.gencat.cat/ca/formacio/formaciogeneralprofessorat/actualitzacio_cientifica_didactica/formacio-stem/impulsem-la-robotica.-tecnologies-creatives-a-laula./

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s